07.02.2020

“İyilik egemen olsun diye gayret ederseniz hayatınız anlamlı olur”

Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Senem Ayşe Konferans Salonu'nda öğrencilerle konferans veren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Hepiniz Peygamber Efendimizin yolunda yürümek için, dünyada iyilik ve güzellik egemen olsun diye gayret ederseniz işte o zaman hayatınız anlamlı olur" dedi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Senem Ayşe Konferans Salonu'nda öğrencilerle bir araya geldi.

“İl Buluşmaları" kapsamında düzenlenen programda 'Bilgiden Bilince' başlıklı konferans veren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, kim hangi okulda okursa okusun, hangi işi yaparsa yapsın, herkesin hayatı güzelleştirmek için gayret göstermesi gerektiğini söyledi.

Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin 'Ben güzel Ahlakı tamamlamak için gönderildim' hadisini hatırlatarak, “Bizim mefkuremiz, hedefimiz yeryüzünde herkes güzel ahlaklı olsun, gayretini taşımalı. Hepiniz Peygamber Efendimizin yolunda yürümek için, dünyada iyilik ve güzellik egemen olsun diye gayret ederseniz işte o zaman hayatınız anlamlı olur" dedi.

“Amaç, bilgiyi insanlığın hayrına, hizmetine dönüştürmektir"

Bilginin insan hayatındaki önemini dile getiren Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Peygamber Efendimiz bir hadisinde, 'Allah'ım senden faydalı ilim isterim', bir diğer hadisinde de 'Allah'ım faydasız ilimden sana sığınırım' buyuruyor. O zaman amaç nedir, bilgiyi faydaya dönüştürmek, insanlığın hayrına, hizmetine dönüştürmektir. 'İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır' buyuruyor Peygamber Efendimiz. Hepiniz yaş sınırı tanımadan herkese faydalı olacağım, bilinci ile bilgi edinmelisiniz, öğrenmelisiniz. Müslümana bu yakışır."

Başkan Erbaş, Kur'an-ı Kerim'in insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için gönderildiğini hatırlatarak, “Cehalet O dönemlerde diz boyu. Mekke'de kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu. Kadının adı yoktu. O zamanlar bir kişiye kız çocuğu olduğu haberi verildiği zaman utançtan yüzü simsiyah kesilirdi. Böyle bir devir. Eğer hala günümüzde bu anlayışı taşıyan bir Müslüman varsa inancını, imanı gözden geçirsin" diye konuştu.

“Cahiliyeyi ortadan kaldırmanın en önemli adımlarını attı"

Hazreti Peygamberin cahiliyeyi ortadan kaldırmak verdiği mücadeleyi anlatan Başkan Erbaş, şunları söyledi:

“Allah resulü Efendimiz bütün bu cahiliyeyi ortadan kaldırmak için mücadele etti. Nereden aldın, nereye getirdi. '3 kız çocuğu olup da onları ahlaklı edepli bir şekilde yetiştirip hayata hazırlayan anne baba için cennet vardır' noktasına getirdi. 'Cennet annelerin ayakları altındadır' buyurdu. Dolayısıyla cahiliyeyi ortadan kaldırmanın en önemli adımlarını attı. Onlarca yıl süren kabile savaşları vardı, onları kaldırdı. Pazarlarda insanlar köle olarak alınıp satılıyordu, onu kaldırdı. Büyük bir sömürü aracı olan faiz, tefecilik acımasız bir şekilde kullanılıyordu, 'Faizin her türlüsü haramdır, yasaktır, ayağımın altındadır' diye Arafat'ta haykırdı. Peki bugün bunları kim yapacak? Peygamber Efendimizin varisleri olarak bizler yapacağız. Sizler yapacaksınız. Onun bıraktığı emaneti, onun varisleri olarak bizler devam ettireceğiz."

Başkan Erbaş, konferansın ardından özel öğrenci statüsünde, KSÜ İsmail Kurtul İlahiyat Fakültesi'nde okuyan siyam ikizleri Sema ve Ayşe Tanrıkulu ile sohbet etti.

Üniversite camii açılışı yapıldı

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla, Türkiye Diyanet Vakfının desteğiyle üniversitede inşası tamamlanan caminin açılışı dualarla yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, burada yaptığı konuşmada, üniversite ile caminin bir arada olmasının, ilim irfan ile ibadetin ve ahlakın beraber olması anlamına geldiğini söyledi.