25.12.2022

“Birbirini seven gençler yetiştirdiğimiz zaman daha huzurlu bir toplum olacağız”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: “Birbirini seven, birbirine dost olan gençler yetiştirdiğimiz zaman toplum olarak daha huzurlu ve daha mutlu bir toplum olacağız.”

“İl Buluşmaları” kapsamında Yozgat’ta bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sorgun ilçesinde, cami, Kur’an kursu ve bazı tesislerin de aralarında yer aldığı yapımı tamamlanan eserlerin toplu açılış törenine katıldı.

Başkan Erbaş, burada yaptığı konuşmada, açılışların en hayırlısında bir arada olduklarını belirterek, bu mekanlarda çocuklara Kur’an-ı Kerim’in öğretileceğini söyledi.

Kur’an-ı Kerim’in öğrenilmesinden daha güzel bir şeyin olmadığını dile getiren Başkan Erbaş, “Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de Peygamber Efendimize (s.a.s.) hitaben buyuruyor ki; ‘Ey Nebi Kur’an’ı insanları karanlıklardan, cehaletten aydınlığa çıkarasın diye gönderdik’ Demek ki Kur’an-ı Kerim’i öğrenmemizin amacı Onu hayatımıza yansıtmak, cehaletten uzaklaşmak, Kur’an-ı Kerim’in aydınlığıyla yolumuzda yürümek.” diye konuştu.

“Yaratılışımızın amacı Rabbimizin rızasına uygun yaşamak”

Başkan Erbaş, “O hayırda yarışanlar var ya işte Allah’a en yakın olan onlardır.” ayet-i kerimesine atıfta bulunarak, şöyle konuştu:

“Yaratılışımızın amacı Rabbimizin rızasına uygun yaşamak ve rızasına uygun yaşayacak çocuklar, gençler yetiştirmek. Rabbimiz; ‘Muttakiler şöyle dua ederler; Rabbimiz bize göz aydınlığı olacak eşler ve çocuklar nasip eyle ve onları muttakilere önder eyle’. İşte bizden öncekiler bu şekilde dua ettiler. Bizler onların kabul olmuş dualarıyız, bizim kabul olmuş dualarımız da çocuklarımız olur.”

Kur’an kurslarında eğitim gören çocuklara dininin, bayrağının, büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi ve evrensel değerlerin öğretildiğini işaret eden Başkan Erbaş, “Çocuklarımızla merhametli, birbirini seven, birbirini sayan, gençler olsunlar diye uğraşıyoruz. Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyeti Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; ‘Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız. Birbirine düşman değil birbirini seven, birbirine dost olan gençler yetiştirdiğimiz zaman toplum olarak daha huzurlu ve daha mutlu bir toplum olacağız.” ifadelerini kullandı.

“İyiliği emreden, kötülükten men eden, bir nesil yetiştirelim”

Başkan Erbaş, “Ben öğretmen olarak gönderildim” hadis-i şerifini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

“O zaman okullarımızdaki her öğretmenimiz bir Peygamber varisidir. Onun için Peygamber Efendimizin şu sözünü hiçbirimiz unutmamalıyız; ‘Mizanda sevaplar ve günahlar tartılacak. En ağır basan sevap güzel ahlak olacak.’ O zaman biz gençlerimizi, çocuklarımızı ahlaklı yetiştireceğiz. Okullarımızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi var. Bu derse önem vermemiz lazım. Ebeveynler olarak çocuklarımız evine geldiğinde; ‘bugün ahlak dersinden ne öğrendin, hadi anlat bakalım’ bu geri dönüşleri almamız lazım. Ahlaksız bir toplum huzursuz bir toplum olur ama ahlaklı bir toplum işte istediğimiz o neslin, istediğimiz gençlerin yetiştiği bir toplum olur. İmamımızla, öğretmenimizle, vaizimizle, idarecilerimizle hep birlikte ahlaklı, dürüst, doğruluğa önem veren, yalandan uzak duran, iyiliği emreden, kötülükten men eden, bir nesil yetiştirelim. İyi insanlar olalım.”

Türkiye Diyanet Vakfı logosunun altındaki “Yeryüzünde iyilik hakim oluncaya kadar” ifadesini aktaran Başkan Erbaş, “Allah iyileri sever. İnsanoğlunun yaratılışının en önemli amaçlarından birisi de budur. Bu binalarda iyi çocuklar, gençler, nesiller yetiştireceğiz ve toplumumuz iyi fertlerden, ailelerden oluşan bir toplum olacak.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, eserlerin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başkan Erbaş, Yozgat Valisi Ziya Polat, Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, I. Hukuk Müşaviri Selami Açan, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden ve beraberindekilerle yapımı tamamlanan eserlerin açılışını gerçekleştirdi.

Yapımı tamamlanan eserler arasında, Sultan-Ali Ünal 4-6 Yaş Kur’an Kursu, Hz. Aişe Yatılı Hafızlık Kız Kur’an Kursu, Musa-Miyase Meriç 4-6 Yaş Kur’an Kursu, Avni İpek 4-6 Yaş Kur’an Kursu, Nazmiye Taşdemir 4-6 Yaş Kur’an Kursu, İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursu, Hidayet Karabulut Camii, Yeşil Camii, Yusuf Yaman Hafızlık Erkek Kur’an Kursu Halı Sahası yer aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, törenden sonra açılışı yapılan bazı Kur’an kurslarına ziyarette bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.