01.03.2024

“Gençlerimiz teknolojide 300 seneyi telafi etmek için gece gündüz demeden üretiyorlar”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Gençlerimiz sanki yüz seneyi, iki yüz seneyi, üç yüz seneyi telafi etmek için gece gündüz demeden ASELSAN’da, TUSAŞ’ta, Roketsan’da üretiyorlar, KAAN’ları, GÖKTÜRK’leri, KIZILELMA’ları uçuruyorlar.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğrencilere “İslam’ın Rehberliğinde Bilgiden Bilince” başlıklı konferans verdi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Başkan Erbaş, gençlerin bu ülkenin, ümmetin ve insanlığın geleceği olduğunu ifade etti.

“İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanlardır.” hadis-i şerifini hatırlatan Başkan Erbaş, “Hangi işi yapıyor olursanız olun en iyisini yapacaksınız ve o işinizi insanlığın faydasına dönüştüreceksiniz inşallah.” dedi.

“Tefsir ne kadar dini ilimse astronomide o kadar dini ilimdir”

Başkan Erbaş, İslam’da dini ilimler ve din dışı ilimler diye bir tasfiye olmadığını, ilim dallarının hepsinin dini ilim olduğunu dile getirerek, “Yani tefsir ne kadar dini ilimse astronomi de o kadar dini ilim, mühendislik de tıp da matematik de o kadar dini ilim.” diye konuştu.

Din eğitiminin sağduyulu bir şekilde, dengeli, aşırılıklardan uzak, usulüne uygun ve sahih bilgilere dayalı en sağlıklı yapıldığı yerin Türkiye olduğunu belirten Başkan Erbaş, öğrencilerden ilahiyat fakültelerindeki hocalardan daha çok istifade etmeleri çağrısında bulundu.

“Din ve diyanet hizmetinin, din eğitiminin en sağlıklı bir şekilde yapıldığı ülke Türkiye’dir”

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının dünyada nev-i şahsına münhasır bir teşkilat olduğuna işaret ederek, “Gittiğimiz ülkelerde kendimizi anlattığımız zaman hayran hayran dinliyorlar. Her hafta bir ya da birkaç heyet mutlaka yurt dışından başkanlığımızı ziyarete gelir, onlara da anlattığımız zaman şunu söylüyorum; ülkemiz, din hizmetinin, diyanet hizmetinin, din eğitiminin en sağlıklı bir şekilde yapıldığı ülkedir.” şeklinde konuştu.

Allah’ın ilk inen surede “oku” diye buyurduğunu nüzul sırasına göre ikinci inen surenin de Kalem Suresi olduğunu aktaran Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Buna göre bu medeniyetin çocuklarının elinden kitap ve kalem düşmeyecek demektir. Kitabın ve kalemin elden düşmediği asırlara, kütüphanelere bir bakın. Süleymaniye Kütüphanesi'ni ziyaret ettiniz mi? Süleymaniye Kütüphanesi'ni ziyaret edin ya da işte şimdi Fuat Sezgin Müzesi var İstanbul’da, İstanbul’a gittiğiniz zaman Fuat Sezgin Müzesi’ni bir görün, gezin. Kalemle neler yapmış ecdadımız, okuyarak neler yapmış gidin görün.”

Başkan Erbaş, Türkiye’nin teknoloji noktasında geçmişte geç kalındığını ama şu anda çok hızlı çalışıldığına belirterek, “Ben TUSAŞ’ı, ASELSAN’ı, Roketsan’ı gezdim. Gençlerimiz sanki yüz seneyi, iki yüz seneyi, üç yüz seneyi telafi etmek için gece gündüz demeden ASELSAN’da, TUSAŞ’ta, Roketsan’da üretiyorlar. O matematik ve fizik bilgileriyle destanlar yazıyorlar. KAAN’ları, GÖKTÜRK’leri, KIZILELMA’ları uçuruyorlar.” ifadelerini kullandı.

İslam’ın ilim geleneğinde vahiy ve aklın, hüküm ve hikmetin, ahlak ve irfanın hiçbir zaman birbirinden ayrılmadığını ve bu durumun yaratılışın bütünlüğü ve tevhidin gereği olarak görüldüğünü kaydeden Başkan Erbaş, “Son asırlarda akıl-vahiy, din-bilim arasındaki denge bozulmuştur. Bizim buna engel olmamız lazım. Din adına aklı öteleyenler de akılcılık adına inancı öteleyenler de hakikate aynı şekilde zarar vermişlerdir. Bizim bu zarara sebep olanlara engel olmamız lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Erbaş, gençlere milletine, insanlığa hizmet etmeyi ideallerine dahil etmelerini söyleyerek, şu tavsiyelerde bulundu:

“Hangi meslekte olursanız olun gayeniz topluma ve insanlığa hizmet etmek olsun. Gencin süsü güzel ahlaktır. Güzel ahlakı ne kadar çok yaygınlaştırırsak o kadar iyi olur. En küçük davranışlarınızda bile edep, nezaket, zerafet hep bunlara dikkat edin. Bütün imkanlarınızla bildiğiniz ve yaşadığınız güzelliklerin hayata taşınması için gayret edin. İyiliklerin çoğalması, kötülüklerin azalması için elimizden geleni ve üzerimize düşeni en iyi bir şekilde yapın. Faydalı çalışmalara katılın ve iyi işlere destek olun.”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, konferans sonrası Samsun İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan “Çizgilerle Özgür Filistin Sergisi”ni de gezdi.

Konferansa, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Başkan Erbaş, ayrıca Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile bir araya geldi.